RSS Feed

Ce fac lingvistii romani?

Ce fac lingvistii romani?

Cum este o zi din viata unui lingivist roman oare?

In SUA, anual se introduc in dictionar minim 1000 de cuvinte(de multe ori cateva mii). Lingvistii de acolo sunt atenti la orice trend si moda, astfel incat sa permita un limbaj flexibil.

Stiti momentele alea in care nu ne vin cuvintele in limba romana, asa ca folosim englezisme? Nu trebuie sa ne facem mustrari de constiinta, nu e intotdeauna datorita faptului ca avem un vocabular limitat, ci pentru ca pur si simplu nu exista cuvinte in limba romana pentru a defini diverse actiuni/concepte din lumea in care traim.

Bineinteles, persoane inchise la minte care nu pot accepta ca o limba este in continua formare, or sa iti spuna ca putem sa descriem orice cuvant nou, folosind cuvinte vechi.

Ceva de genul “vrei sa mergem la SPA?” s-ar traduce “vrei sa mergem intr-un loc dragut, unde miroase curat, cu prosoape pufoase, ape termale si diverse aparate de terapie cu apa, unde ne vor face niste oameni masaj cu pietre sau role de bambus si putem incerca diverse tipuri de saune?”. Or, asta nu doar ca e o pierdere de vreme, dar uneori, avand in vedere cat de impamantenit a devenit termenul “SPA”, daca te apuci sa il explici o sa pari cazut de pe alta planeta. Si totusi, acest cuvant inca nu exista in dictionarul oficial al limbii romane.

Prin comparatie, iata ce misto e blogul Oxford Dictionaries sau ce bine suna un extras dintr-un update de anul acesta din Meriam-Webster Dictionary:

“New additions include “humblebrag,” “binge-watch,” “EVOO” (extra virgin olive oil), “SCOTUS,” and “FLOTUS.” “Ghost” now doesn’t just refer to a paranormal spirit, but also to the act of cutting off contact with someone by ignoring their texts and phone calls.

The dictionary has also immortalized “ride shotgun,” “throw shade,” “side eye,” “weak sauce,” and “face-palm.” And reflecting the public’s political sensitivities, it has also included “microaggression,” “first world problem,” “food insecure,” and “safe space.”

Asadar, cum fac sa sesizez protectia consumatorilor romani de cuvinte? :D

 

 

 

Advertisements

About Vulpette

Ma-nvart prin padure

Tu ce zici?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: